Outdoor blog

Az Outdoor blog a természetben űzhető sportokról szól, kezdve a túrázástól egészen az extrém sportokig. Élménybeszámolók, programajánlatok, tanácsok...

Friss topikok

Írj te is az Outdoor blogra

Ha szeretnéd bemutatni kedvenc sportágadat, vagy élményeidet kívánod megosztani másokkal, esetleg egy közelgő outdoor programra akarod felhívni a figyelmet, akkor csak küld el azt az outdoorsportok@gmail.com e-mail címre és feltesszük a blogra.

HTML

Téli futószezon

2007.10.28. 10:10 harzol2

Eljött az óraátállítás ideje és míg a legtöbben annak örülnek, hogy egy órával többet alhatnak én azon bosszankodok, hogy mostantól futhatok sötétben. Elkezdődött a téli futószezon és ez sokaknak okoz nehézséget, másokat akár vissza is tart a futástól. A korai sötétedésen túl számolnunk kell a hideggel, sárral, jéggel, hóval. Ettől függetlenül nem kell tavaszig lemondanunk a futásról, vagy futópadra menekülnünk.
Megvan a szépsége a téli edzéseknek is, gondoljunk csak arra mikor a friss, pár centis hó ropog a talpunk alatt. Mostanában viszont még a gyönyörű őszi erdőket is megcsodálhatjuk.
Nem árt azonban felkészülni a téli futószezonra, hogy ne csak a szikrázó napsütéses hétvégi futásokat tudjuk élvezni. Több dolog van, amivel könnyebbé és változatosabbá tehetjük az edzéseket.
 
Feltöltődés a felkészülés előtt
 
Ha rendszeresen futunk, akkor ne felejtsük el, hogy bármennyire is szeretünk mozogni, néha ki kell kapcsolódnia a szervezetünknek is. Erre szolgál az alapozás előtti pihenőidőszak, melynek több szerepe van.
Egyrészt segít testünknek regenerálódni, hisz akár olyan sérülések is lappanghatnak bennünk, melyek észre sem vettünk. Másrészt viszont fejben sem árt kicsit pihenni, hisz a hosszú téli szezonnak nem jó fásultan nekikezdeni. Az az igazi, ha a 2-3 hét kihagyás után már kifejezetten vágyunk arra, hogy elkezdhessük az edzéseket.
Akik nem akarják, vagy nem tudják mozgás nélkül tölteni ezt az időszakot sem, azok próbáljanak kevesebbet futni, még inkább más sportot űzni ez alatt a pár hét alatt.
Miután tehát lezártuk az idei szezont tartsunk pihenőidőszakot a jövő évi szezon megkezdése előtt!
 
Társaságban könnyebb
 
Amikor sötétben futunk sokkal kevesebb élmény ér minket, mint világosban. Nem látjuk a tájat, ember is kevesebb van körülöttünk, így még annak is monotonná kezdhet válni a futás, aki amúgy szeret egyedül futni. Ezen segít, ha valaki mással indulunk edzeni, vagy csatlakozunk egy nagyobb társasághoz. Így sokkal kellemesebben telik az idő, főleg ha még beszélgetni is van kedvünk és levegőnk.
Mikor szemerkél az eső és már sötét is van könnyen elmegy az ember kedve a futástól, még akkor is ha reggel eltökéltek voltunk a mai edzést illetően. Ha azonban már lefixáltunk egy közös edzést, akkor nem mondunk le olyan könnyen a futásról, amit aztán utólag már biztos nem bánunk meg.
Futótársat találni nem egyszerű. Először is ismeretségi körünkben érdemes végiggondolni ki az akihez csatlakozhatnánk. Ha nincs ilyen, akkor körül lehet nézni a neten. Biztos van lakhelyünkhöz köthető internetes fórum, de akár a közösségi oldalakon (Iwiw...) is rákereshetünk azokra kik jöhetnek szóba. Egy üzenet miatt biztos nem haragszik meg és bár lehet nem ő lesz a megfelelő futótárs a számunkra, de könnyen lehet, hogy valamelyik hasonló cipőben járó ismerősét ajánlja.
Érdemes még benézni a Futóbolondok fórumára és a Futanet futófórumára is. Ezeken a fórumokon teljesen helyénvaló a futótárs keresés, ráadásul plusz motivációt is meríthetünk olvasásukból.
Ezeken a fórumokon hirdetik a szerdánként megtartott Margitszigeti topikfutást is a fővárosiaknak.
 
Futófelszerelés
 
Ha nem akarunk bekényszerülni megszokott hegyi futóterepünkről a kivilágított városi utcákra, parkokba akkor nem árt beszereznünk egy könnyű ledes fejlámpát. Ezek a lámpák 2-3 ceruzaelemmel is igen sokáig üzemelnek és megfelelő fényt biztosítanak az erdei utakon történő futáshoz.
Ezen felül jó ha van egy olyan cipőnk, ami hóban és sárban se azonnal ázik ronggyá. A futócipő fogyó eszköz, de szánjunk rá plusz pár ezer forintot egy olyan darabra, ami valamelyik modern technológiának (Gore-tex, Clima-Fit...) köszönhetően legalább részben vízálló.
Természetesen a ruházat többi része is nagyobb szerepet kap, mint a nyári futások alkalmával, így igyekezzünk kifejezetten futóknak készült ruhadarabokat használni az edzések alkalmával.
 
Hétvégi futóprogramok
 
Azon felül, hogy szeretünk futni általában valami célunk is van vele és ezek általában hosszú távra szólnak. Nem leszünk sem egészségesebbek, sem vékonyabbak ha 1-2 hétig edzünk és ennyi edzés felkészülésnek sem elég egy versenyre.
Éppen ezért érdemes találnunk rövidebb célkitűzéseket magunknak. Keressünk legalább minden második hétvégre valami futóprogramot, így máris nem százasával számoljuk a napokat, csupán a hétvégét kell kivárni.
A hétvége egyik délelőttjét mindenképp érdemes rászánni, hogy ne a megszokott helyen fussunk. Ehhez már az is elég, ha a közeli hegyekbe elugrunk, akár egyedül, akár pár futótársunkkal együtt.
Edzésként betervezhetünk futóversenyeket is. A legtöbb aszfalton zajlik, de azért terepen is rendeznek párat. Ezeket érdemes Sneci oldaláról kinézni (bal oldalt alul Versenyek 2007), ahol szinte minden verseny össze van gyűjtve, de sok más hasznos dolgot is találhatunk ott.
Ha a futóversenyek nem felelnek meg céljainknak, vagy épp nincs a közelünkben verseny, akkor elmehetünk egy teljesítménytúrára, amit aztán futva teljesítünk. Vannak már rövidebb, akár 5km-es túrák is, a felső határ pedig már bőven az ultrafutás kategóriájába tartozik. Ha a rendezők azt külön nem kötik ki, akkor a futókat is szívesen látják.
A teljesítménytúrákat legkönnyebben a Teljesítménytúrázók Társaságának naptárából tudjuk kiválasztani.
 

Szólj hozzá!

Címkék: futás tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://outdoor.blog.hu/api/trackback/id/tr79210398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása