Outdoor blog

Az Outdoor blog a természetben űzhető sportokról szól, kezdve a túrázástól egészen az extrém sportokig. Élménybeszámolók, programajánlatok, tanácsok...

Friss topikok

Írj te is az Outdoor blogra

Ha szeretnéd bemutatni kedvenc sportágadat, vagy élményeidet kívánod megosztani másokkal, esetleg egy közelgő outdoor programra akarod felhívni a figyelmet, akkor csak küld el azt az outdoorsportok@gmail.com e-mail címre és feltesszük a blogra.

HTML

Két keréken a Balaton körül

2008.11.11. 22:11 outdoor

Lassan véget ér a bringás szezon, de a bátrabbak talán még kerékpárra pattannak novemberben is. Laci barátommal, aki operatőr, idén februárban döntöttünk úgy, hogy nyáron körbe tekerjük a Balatont és forgatunk egy mozit arról, hogy mit érdemes megnézni, hova érdemes betérni. Budapestről indultunk. Az első érdekes „élményünket” a MÁV szolgáltatta. Két személy részére ugyanis többe kerül a Budapest Balatonakarattya út vonattal, mint autóval. A világ jobbik felén a bringa szállításért nem is kérnek külön díjat, nálunk igen. Az útról csak néhány élményt szeretnék megosztani veletek, mert az interneten korábban már megjelent sorozat kibővített változatát már elkészítettük, és aki gondolja, a www.bringato.hu oldalon megrendelheti a BringaTó című dupla DVD-t. Egyébként hamarosan sok bringás videót helyezünk el a honlapunkon.
A DVD-k nem csak a bringázásról szólnak, hanem amolyan kulturális, történelmi és gasztronómiai mozik. De a kerékpározásra visszatérve. Elindultunk hát az északi parton. Almádinál azt láttuk, hogy egy egyirányú utcába vezették be a „bringautat” – szembe az autós forgalommal. Két vagy három fekvőrendőr színesíti a kerékpárosok életét. Igazából nem értem, még akkor sem, ha állítólag a KRESZ szerint egyirányú utcába, a forgalommal szembe is bevezethető a bicikliút. Balatonfüred és Tihany között vak és gyengén látó fiatalokkal találkoztunk. Visszatekertünk velük Füredre, mert érdekelt, hogy hogyan merik bevállalni a tekerést. Tandem bringákon mennek. Elöl egy tanár, aztán jön a többi bringás, akiket hangokkal irányítanak. A tandem első nyergében ül az, aki a 100 százalékból úgy 20-at lát, hátul, aki vak vagy mondjuk 10 százalékot. 60 kilométert tekertek le egy nap alatt! Nagyon boldogok voltak. Azt hiszem, mindenki tanulhat tőlük. Idén nyáron akartunk egy jótékonysági tekerést, azért hogy újabb tandemeket vásárolhassunk nekik, mert nincs elég bringájuk. Sajnos ez nem jött össze, de jövő nyáron összehozzuk és már most szólok, hogy velük együtt tekerjük körbe a Balatont.
Ha már körbe bringázzátok a tavat, akkor néhány tipp, hogy szerintem mit ne hagyjatok ki. Tihanyban a Belső tó környékét. Tihany után az egyik kedvenc helyem a Sajkodi öböl. Nyáron nagyon jó a strandja és nyugodt rész. Aztán tovább tekerve baloldalt találjátok a citromost. Az előző rendszerben az elvtársak úgy döntöttek, hogy citromot termelnek, mert olyan mediterrán hangulatú kis öböl ez a sajkodi. A dolog ugye nekik sem jött össze.
Badacsonyban katasztrofális a bringaút, de ha valaki valami finomat akar enni, akkor Szeremley Huba szürkemarha borjúból készített ételeit kell megkóstolnia. Nem olcsó és fel kell érte tekerni a hegyre, de megéri! Szigligetre is csak főútvonalon tudtok felbringázni, de ez a település még nyáron is a nyugalom szigete. Régi klasszikus, ám felújított parasztházakban szállhattok meg.  Keszthelyen, ha letértek a tó partján kialakított bringaútról, akkor irány a belváros, ahol nyílt egy új múzeum, az emeleten vasútmodellek vannak. Digitális, számítógépes automatizált programvezérlésű terepasztal, amit a gyerkőcök biztosan nagyon élveznek majd. A múzeum bringatárolója nyáron gyakorlatilag használhatatlan volt és legalább 100 méterre a kerítésen kívül helyezték el, nem a bejáratnál. Fonyódra érve tekerjetek fel a hegyre. A mi jelszavunk is az volt, hogy a bringaút azért van, hogy letérjünk róla. Gyönyörű szép a századfordulón épült villasor, párat már fel is újítottak. Aztán tovább haladva jön az én nagy kedvencem: Balatonlelle. No nem az alsó, parti része, hanem a tőle pár kilométer kitérő után elérhető lellei Kis-hegy. A központban tudtok letérni, az autópálya felé kell haladni, majd átkelve azon jön egy kis hegymenet. Nem is kicsi! Felérve csodaszép panoráma fogad – Badacsony és a Balaton az ember lába alatt terül el. A hegytetőn pedig van egy gyönyörű kis kápolna. Sajnos a mellette lévő Majthényi présház, ami vendéglő is, csak szezonálisan van nyitva. De valamivel lejjebb megkóstolhatjátok Konyári János borait. Kitűnő nedűk! Balatonszemesen szemben a pályaudvarral, közvetlenül a bringaút mellett egy jó kolbászt lehet enni, aztán jön egy kis tekerés lapos vidéken, egészen a balatonvilágosi emelkedőig. Ha elfáradtatok valóban megszállhattok a siófoki wellness szállók valamelyikében, ahogyan azt Arpesz írta egy másik bejegyzésben. Egyébként 4-5 napos túrát tervezzetek, de ha valaki bírja, akár egy nap alatt is le lehet tekerni a 220 kilométeres kört vagy egy hétvégén. A kis kört, amiről Arpesz írt, mi nyaranta havonta legalább kétszer letekerjük a barátaimmal. Egynapos túra. Jött már velünk néhány kezdő bringás is, ők jobban elfáradtak, de azért kibírták a menetet.
Még valami. A bringás sorozatunkat folytatjuk. Az origon és a videómegosztó oldalán, a www.videa.hu-n hétfőn láthatjátok a BringaBor című sorozatunk következő részét. Most ősszel, szüreti időben Bolytól - Villányon át - egészen Siklósig tekertünk. Jövő tavasszal folytatjuk majd a túrákat és reményeink szerint egyre több bringás mozit helyezünk el a honlapunkon.  Jó szórakozást!

BringaTó

2 komment

Címkék: balaton kerékpár élménybeszámoló kerékpártúra

A bejegyzés trackback címe:

https://outdoor.blog.hu/api/trackback/id/tr18764303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bander 2008.11.18. 11:10:13

Szép szép reklám-spot :)

Arpesz · http://kerekparral-athenig.blog.hu 2008.11.18. 15:38:07

Támogatjuk a jó kezdeményezéseket! :)
süti beállítások módosítása